Výhody chlóru v bazénoch

V článku sa budeme venovať téme, ktorá vás určite zaujme, zvlášť, ak ste sa veľakrát stretli s názorom, že by bolo lepšie použiť vo vašom bazéne alternatívu k chlóru a nie samotný chlór.

Je dobré si uvedomiť, že chlór je v našej pitnej vode, vo vode, v ktorej varíte, pijete ju, kúpete svoje deti a seba. Najprv si povedzme dôvody, prečo používame chlór v bazénoch, ako aj vo všetkých systémoch zásobovania vodou:

  • je to dezinfekčný prostriedok
  • je oxidačné činidlo
  • je algicid
  • môže udržiavať zdravotne nezávadnú vodu

Toto je rozhodujúci zoznam kritérií, ktoré musia byť splnené, aby bola vaša voda bezpečná. Iné zariadenia, alebo chemický proces bez použitia chlóru, nespĺňajú aspoň jeden z týchto štyroch kritických prvkov.

Napríklad ozón je oxidant a funguje skvele s niekoľkými obmedzeniami. Nemôže zabezpečiť dlhodobo zdravotne nezávadnú  vodu, čo znamená, že nefunguje alebo neprináša úžitok, pokiaľ voda neprechádza cez filtračný systém bez toho, aby mala možnosť prejsť cez miesto vstrekovania ozónu, UV svetlo alebo akýkoľvek iný systém, okrem chlóru.

Môžete si vybrať ktorúkoľvek inú technológiu, ale bude v nej chýbať jedna z týchto štyroch vecí.

Bazénoví profesionáli sa často stretávajú s majiteľmi bazénov, ktorí hľadajú alternatívu ku chlóru, pretože kto chce vo svojom živote viac chemikálii, že?

Zvyčajne je to kvôli deťom, pretože ich chcú chrániť, keďže sú častejšie vo vode ako dospelí a veľakrát pri hraní denne vypijú aj džbán bazénovej vody.

Schopnosť udržať si zdravotne nezávadnú vodu je pre alternatívy ku chlóru skutočne ťažká.

Preto by ste mali naďalej používať chlór, ktorý môže fungovať s takmer akýmkoľvek iným systémom alebo chemickým procesom. Toto je bezpochyby tajomstvom najčistejšej, najzdravšej a najbezpečnejšej vody v bazéne.

Príkladom efektívneho spolupôsobenia v systéme údržby bazénovej vody by bolo v prvom rade použitie chlóru ako základného prvku pre bezpečnosť. Funguje to, môžeme si to overiť tým, že budeme regulovať hladinu chlóru vo vode udržiavaním PH, celkovej alkality a kyseliny kyanurovej v správnom rozmedzí. Ak pridáme inú dezinfekčnú technológiu, môžeme mať úžitok z oboch.

Jedným z osvedčených kombinácií je chlór spolu s germicídnym UV svetlom.

Ak by sme predsa len hľadali nevýhody chlóru, mohli by sme poukázať na tieto dve veci :

Nahromadenie chloramínu – musíte merať voľný chlór vo vašom bazéne, ale aj celkový chlór, aby ste mohli odvodiť kombinovanú hladinu chlóru vo vode. Kombinovaný chlór je chlór vo vašej vode, v ktorom sa nachádzajú baktérie, alebo organické nečistoty, ktoré sa k ním môžu pripájať, alebo sa s nimi kombinovať. Tento kombinovaný chlór sa už pri vašom teste na voľný chlór neobjaví, ale stane sa to pri teste na celkový obsah chlóru. Kombinovaný chlór by mal byť nulový, ale ako bude rásť, voda začne byť cítiť chlórom. Ak máte problém a sťažujete sa, že váš bazén zapácha po chlóre, všímate si iba presne tuto slabú stránku chlóru a tým je jeho zápach. Ale riešenie je jednoduché. Musíte urobiť niečo, čo sa nazýva „chlórovanie z bodu zlomu“, čo si niektorí majitelia bazénov mýlia so „zašokovaním bazéna“. V zásade musíte na chvíľu zvýšiť svoju hladinu chlóru na veľmi vysokú úroveň, aby ste spálili kombinovaný chlór tak, aby sa vaše nameranie hladiny chlóru vo vode a celkový obsah chlóru nezmenili. Chlór sa vyčerpá, zbavíte sa látok, ktoré nepríjemne zapáchajú a svrbia vás z nich oči. Preto je potrebné v tomto prípade pridať väčšie množstvo chlóru.

Kryptosporidióza – presne ako v príklade vyššie, pri kryptosporidióze nemá chlór schopnosť zničiť tohto parazita. Alebo presnejšie, chýba mu schopnosť zabíjať Cryptosporidium parvum v príslušnom časovom rozmedzí na základe hladín voľného chlóru, ktoré sa bežne udržiavajú v bazénovej vode. Nestačí iba to, že váš dezinfekčný prostriedok bude nakoniec účinný, musí tak urobiť v agresívne rýchlom časovom horizonte. To je dôvod prečo niečo ako striebro nie je vhodné ako samostatné riešenie vo vašej bazénovej vode, napriek tomu, že má niektoré známe baktericídne vlastnosti.

Je to preto, že potrebná doba dezinfekcie vody pre bazény je nedostatočná, v skutočnosti trvá celkom dlho. Pri 1 ppm voľného chlóru je takmer všetko, čo je nebezpečné v bazénovej vode, mŕtve do 60 sekúnd alebo ešte menej.

Striebru trvá zničenie parazita veľmi dlho a meria sa v hodinách alebo dňoch, čo je na míle vzdialené oproti  60-tim sekundám. Kryptosporidioza má vonkajší obal, často sa prirovnáva ku basketbalovej lopte a pri nízkej hladine chlóru dochádza k jeho zabitiu až za niekoľko hodín alebo dní. Z tohto dôvodu by sa mala voda pravidelne chlórovať, alebo v prípade potreby šokovať chlórom.

Vynikajúcim doplnkom systémov na báze chlóru sú Germicídne UV svetlá. UV žiarenie skvele pôsobí pri deaktivácii  kryptosporidia, ako aj pri oxidácii kombinovaného chlóru, ktorý môže významne znížiť celkový chlór. Ak hodnota voľného chlóru a kombinovaná hodnota chlórov zostávajú vždy rovnaké, čo znamená, že vo vode sa nehromadia chloramíny, tak na ich hodnoty má práve vplyv UV žiarenie, ktoré tieto hodnoty neustále znižuje. Čiže už nemusíte robiť proces chlórovania v bode zlomu ako sme už v článku spomínali. V prípade kryptosporídia by ste nemali mať žiadne starosti, ak si pred napustením bazén vyčistíte, prečerpávate vodu najmenej tri krát denne cez filter a hladinu voľného chlóru udržiavate nad 1 ppm (CYA v rozmedzí 30 až 50)

Tento čistiaci systém predstavuje bezproblémový proces údržby vody v bazéne, ktorý môže mať bežný užívateľ bazéna k dispozícii. Jeho inštalácia je jednoduchá a vo všeobecnosti by mal vylepšiť účinnosť každého bazéna.