TREND.sk: Veľký boom po bazénoch pokračuje. Slováci naplnili kalendáre výrobcov aj záhradníkov

článok uverejnený v týdenníku TREND.sk

Zdroj: IMP Features / IMP Features / Profimedia

Enormný záujem o bazény sa počas pandémie rozšíril nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Dodacie lehoty vstavaných bazénov firmy stanovujú na budúci rok.

Hoci niektoré odvetvia výroby a služieb zažívajú počas pandémie ťažké časy, iným sa, naopak, veľmi darí. Reč je o výrobcoch a predajcoch bazénov, ktorí majú aj vďaka pandémii o odbyt postarané.

„Zvýšený dopyt sme zaregistrovali od začiatku vypuknutia pandémie. Opatrenia, ktoré boli prijímané na obmedzenie cestovania v zahraničí, boli výrazným faktorom pri rozhodovaní. Ľudia totiž trávili viac času doma s rodinou či priateľmi a zatúžili mať vlastný bazén vo svojej záhrade,“ uvádza výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie podnikateľov v oblasti bazénov, sáun a welness (SAPBSW) Juraj Bakoš.

Dodanie bazéna sa môže predĺžiť až do budúceho roka

Keďže pandémia aj toto leto priniesla určité obmedzenie v pohybe a cestovaní, čoraz viac domácností si uvedomilo, že bazén na záhrade či terase vôbec nemusí byť zlý nápad. Mnohí stihli svoj nápad aj zrealizovať.

„Dodávatelia bazénov všeobecne, bez rozdielu na materiál, majú najdlhšie dodacie lehoty. Záujemcovia sa aktuálne budú musieť uspokojiť s dodaním až v budúcom roku.“Výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie podnikateľov v oblasti bazénov, sáun a welness Juraj Bakoš.

Podobne však rozmýšľajú nielen Slováci, ale aj mnohí ďalší, ktorých sa dotklo obmedzenie pohybu počas pandémie. „Ide o celosvetový fenomén, ktorý naplnil výrobné haly všetkých výrobcov bazénov, ale aj všetkých doplnkov a technológií potrebných na inštaláciu a prevádzku bazéna,“ potvrdzuje J. Bakoš.

Podľa jeho slov sa vlna silného dopytu po bazénoch zdvihla s prvým lockdownom a pokračuje ďalej. Svedčí o tom aj množstvo objednávok a realizácií ich výrobcov a záhradníkov, ktorí majú svoje kalendáre vybookované až do budúceho roka.

Záujem o ne rastie aj vo svete

V Spojených štátoch je napríklad viac ako 10,4 milióna domácich bazénov, pričom rekord v počte bazénov na obyvateľa drží Nový Zéland, kde sa nachádza 65-tisíc domácich bazénov a 125-tisíc verejných

Dopyt po bazénoch je v posledných dvoch rokoch skutočne enormný. „Dodávatelia bazénov všeobecne, bez rozdielu na materiál, majú najdlhšie dodacie lehoty a aktuálne, ak by mal ktokoľvek záujem o napríklad bazén vstavaný do zeme, bude sa musieť uspokojiť s dodaním až v budúcom roku,“ upozorňuje J. Bakoš.

Medzi vyťažené firmy zákazkami do budúceho roka patria napríklad Compass Europe, REKU, Exclusive Pools či Pool & Home

Na svoje si prídu aj obchodné reťazce  

Nárast dopytu v tomto roku zaznamenali aj hobby centrá, obchodné reťazce či e-shopy s ponukou záhradných bazénov. Tieto bazény sú podľa J. Bakoša však stále dostupné.

Už v minulom roku sme zaznamenali zvýšený záujem o bazény, kedy došlo k nárastu ich predaja o 30 percent. V tomto roku záujem o nákup pokračoval. Oproti minulému roku vidíme až 50-percentný nárast,“ približuje manažérka komunikácie obchodného reťazca Mountfield Kateřina Böhmová.

Podobne rastúci záujem o kúpanie sa v domácom prostredí zaznamenal aj Datart, kde v porovnaní s predošlým rokom narástol dopyt po bazénoch o 10 percent.

Oproti minulému roku vidíme až 50-percentný nárast,manažérka komunikácie obchodného reťazca Mountfield Kateřina Böhmová

Bazény však neboli jediné, ktoré boli toto leto v kurze. Výborne sa predávali aj vírivky. „Počas letných mesiacov vzrástol dopyt po vírivkách až o 400 percent oproti minulému roku,“ reaguje produktový manažér Datartu Zdeněk Pintera.

S rastúcim dopytom by sa dalo predpokladať, že ceny vyletia nahor veľmi rýchlo. Doprava aj vstupný materiál síce zdraželi, avšak podľa K. Böhmovej sa ceny bazénov v Mountfielde zatiaľ podarilo udržať na rovnakej úrovni ako vlani. V Datarte medziročne evidujú ich mierne zvýšenie, avšak podľa Z. Pintera zatiaľ nedošlo k žiadnemu dramatickému zdražovaniu.

Pre podnikateľov aj spotrebiteľov je tu Asociácia

Asociácia by mala zastrešovať kvalitu a odbornosť

Na pomoc podnikateľom aj spotrebiteľom vznikla Asociácia podnikateľov v oblasti bazénov, sáun a welness (SAPBSW). Tá umožňuje členstvo dôkladne prevereným spoločnostiam v oblasti výroby inštalácie a prevádzky bazénov, sáun a wellnessu, ale aj prevádzkovateľom kúpalísk, akvaparkov, víriviek a ďalších regeneračných zariadení. Pôsobia v nej aj projektanti a architekti fungujúci v tomto odbore spolu s firmami zaisťujúcimi servis a chod spomínaných zariadení. 

Asociácia bola vytvorená, aby slúžila nielen podnikateľom z tejto oblasti, ale aj konečným spotrebiteľom a zákazníkom. „Hlavnou úlohou asociácie je, aby výrobcovia bazénov, ale aj technici a podnikatelia v tejto oblasti, zároveň aj prevádzkovatelia bazénov, mali jedno centrum, ktoré sa postará o legislatívu, vypočuje ich a nastaví pravidlá,“ približuje J. Bakoš.

foto: Horizont hotel, Vysoké Tatry

Vonkajší bazén pod Tatrami (Zdroj: Horizont hotel)

Zároveň dodáva, že koncový spotrebiteľ sa tak môže spoľahnúť, že si vybral odborníka na dodanie a sprevádzkovanie bazéna alebo na každodennú starostlivosť o bazén.

Technológie a nové materiály ich posúvajú dopredu

Výrobcom či predajcom bazénov sa darí aj vďaka stále napredujúcim technológiám, ktoré nielen že uľahčili ich budovanie, ale predovšetkým zlepšili kvalitu vody.

„Vyvinuli sa filtračné systémy, ohrevy vody, samočistiace systémy, ale tiež technológie, ktoré dokážu vytvoriť protiprúd či umelé vlny,“ hovorí J. Bakoš s tým, že bazény sa začali inštalovať aj do náročnejších exteriérov. V súčasnosti už nie je nič nezvyčajné, že ich nájdeme na lodiach, jachtách, či dokonca na strechách mrakodrapov.

Bazén na streche bytového domu v Tel Avivu, Zdroj: Kabin Paul

Bazén na streche bytového domu v Tel Avivu (Zdroj: Compasspools.eu)

Na trhu si záujemcovia môžu vybrať zo širokej škály druhov, ktoré sú vyrobené z rôznych materiálov, ako je napríklad PVC s kovovou konštrukciou. Ďalšími možnosťami sú betónové, sklolaminátové, keramické, či nerezové, až po tie z titánového materiálu.

Výkonný riaditeľ SAPBSW zároveň dodáva, že výrobcovia bazénov postupne vyvinuli aj špeciálne technológie, ktoré umožňujú prispôsobiť rôzne tvary bazénov želaniam konečných užívateľov.

Tie dávne však vyzerali úplne inak

Bazény však nevyzerali vždy tak, ako dnešné. Počas dlhých rokov prešli zaujímavým vývojom.

Za úplne prvý bazén je považovaný tzv. „Great Bath“ na území dnešného Pakistanu, ktorý bol vykopaný počas tretieho tisícročia pred naším letopočtom. Bol lemovaný tehlami a zaizolovaný tmelom na báze dechtu. Prvý vyhrievaný bazén vybudoval Gaius Maecenas z Ríma už v prvom storočí pred naším letopočtom.

Skutočná popularita bazénov vo svete však začala stúpať po usporiadaní prvých moderných olympijských hier v roku 1896, keďže ich súčasťou boli aj plavecké disciplíny.

Great Bath, Pakistan (Zdroj: Britannica)

Great Bath, Pakistan (Zdroj: Britannica)

Bazény tu sú odjakživa

História ich vývoja sa zachovala aj na území Slovenska. Za najstarší dôkaz využitia geotermálnych prameňov u nás môžeme považovať odliatok lebky neandertálca v Gánovciach pri Poprade. Podľa výskumov sa v čase smrti pravdepodobne kúpal v teplom minerálnom prameni.

Aj v Dudinciach sa nachádzajú vane vysekané v travertíne, do ktorých bola privádzaná minerálna voda. Tie pochádzajú z obdobia Rímskej ríše.