Pre aký bazén sa rozhodnúť?

Aký je rozdiel medzi vinylovým, sklolaminátovým a betónovým bazénom?  Tieto 3 typy bazénov sú úplne odlišné, pokiaľ ide o zloženie, životnosť a cenu. Ak plánujete kúpu bazéna, čítajte ďalej.

Pokiaľ ste sa rozhodli pre kúpu bazéna, najskôr je potrebné vedieť, aký je pre vás vhodný typ.

Je treba si odpovedať na základné otázky:

  • kto bude bazén využívať,
  • ako často v ňom budete plávať či relaxovať,
  • aká je ideálna veľkosť bazéna,
  • koľko chceme zainvestovať.

Ak hovoríme o bazénoch, máme možnosť zaobstarať si bazén postavený na zemi, alebo bazén zapustený do zeme. V tomto článku si rozoberieme 3 typy zapustených bazénov - vinylový bazén, bazén zo sklenených vlákien, teda sklolaminátový (Fiberglass), a betónový bazén.

Tieto 3 typy bazénov sú úplne odlišné, pokiaľ ide o zloženie, životnosť a cenu.

Môžete si položiť niekoľko otázok:

  • Chcete bazén, ktorý potrebujete postaviť veľmi rýchlo?

  • Chcete bazén, ktorý Vám vydrží naozaj dlho?

  • Chcete bazén, ktorý je lacný s minimálnou údržbou?

Pred tým, ako sa rozhodnete, povieme  si o jednotlivých typoch bazénov.

Vinylový bazén

Ide o najlacnejší typ bazéna, pomerne rýchlo postavený, ale je dobré vedieť, že má zároveň obmedzenú životnosť. Vybudovanie týchto bazénov prevažne s kovovou alebo betónovou obvodovou stenou trvá 4-8 týždňov. Povrchovú štruktúru majú veľmi hladkú, čo je veľmi prijemné na dotyk vašich nôh.

Náklady na údržbu nie sú vysoké, avšak životnosť vinylového bazéna je krátka, bazén je  náchylný na poškodenie a vyžaduje výmenu vinylových vložiek každých 5 až 9 rokov.

Betónový bazén

Ak ste si vysnívali veľký bazén s vodopádmi a šmýkačkami, máte veľký pozemok, veľa financií, tak betónový bazén môže byť pre vás tou najlepšou voľbou.

Betónové bazény majú najdlhšiu životnosť, ale aj vysoké náklady na údržbu, preto je výhodné mať vo svojom okolí kvalitnú bazénovú servisnú službu.

Sklolaminátový bazén

Vyrábajú sa v závode ako jednodielny plášť podľa zvolenej formy bazéna. K zákazníkovi sú dodávané v čase inštalácie. Tieto bazény sú vysoko odolné, vyrobené z rovnakého materiálu ako napr. lietadlá a člny. Sú menej prispôsobiteľné ako betónové bazény, ale existuje veľký vyber rôznych typov, veľkostí a tvarov, takže zákazník si má z čoho vybrať. Vlákno je neporézny materiál, čo znamená, že na bazéne ťažšie priľne riasa a iné nežiaduce nečistoty. Celkové náklady na údržbu sú pomerne nízke. Dodanie takého bazéna z výroby trvá 2-4 mesiace a inštalácia 2- 3 dni.

Bazén je investícia na dlhú dobu. Každý z týchto typov bazénov má svoje výhody, ktoré treba zvážiť. Je len na vás, aby ste sa uistili, že urobíte to najlepšie rozhodnutie pre vašu domácnosť a váš rozpočet.

Ako vyzerá stavba sklolaminátového bazéna si môžete pozrieť tu: